+31 6 486 770 21 info@bardelbouw.nl

Profielen

Het profiel voor een kunststof kozijn zegt heel veel over hoe het kozijn eruit ziet. Het is dus belangrijk om na te gaan welk profiel u wilt.

Verdiept profiel of vlak profiel?

Grofweg kunnen wij twee profielen voor kunststof kozijnen onderscheiden. Zie hieronder links het vlakke profiel, en rechts het verdiepte profiel:

Het vlakke profiel is de goedkoopste manier. Dit profiel wordt wereldwijd het meeste gebruikte voor kunststof kozijnen. Vroeger was dit het enige kunststof kozijn dat te verkrijgen was, echter tegenwoordig zien we het vlakke profiel in Nederland nog maar weinig in woonhuizen. Het lijkt te weinig op onze oorspronkelijke kozijnen. Vooral in de volgende situaties treft u kunststof kozijnen met vlakke profielen: – Bedrijfspanden – Chalets – Woningen met oude kunststof kozijnen – Woningen waar eerst aluminium kozijnen in zaten. Deze aluminium kozijnen zijn erg smal zodat vlak profiel goed op de plek van de aluminium kozijnen past. Echter wij renoveren deze woningen ook vaak genoeg met verdiepte kozijnen omdat dat technisch prima passend te maken is. Natuurlijk kan het vlakke profiel prima bij de meeste woonhuizen toegepast worden. Het voordeel is dat kunststof kozijnen met vlak profiel goedkoper zijn. Technisch doet het totaal niet onder aan verdiept profiel en het is altijd nog beter dan oude houten kozijnen te blijven oplappen.

Verdiept profiel

Kozijnen met verdiepte profielen zijn speciaal voor Nederlandse huizen ontworpen. Ze worden ook wel Holland profiel of Holland profiel genoemd. De inbouwdiepte van deze kozijnen bedraagt 12 cm. Zo dik zijn de meeste originele houten kozijnen ook. Voor woonhuizen worden kozijnen met verdiept profiel het meeste toegepast. Dit geeft het mooiste resultaat. Het past het beste bij bijna alle bouwsoorten van huizen en woningen in Nederland en wij zijn dit aangezicht gewend vanwege de forse houten kozijnen die altijd toegepast zijn. Ook bij nieuwbouw wordt vaak voor verdiepte profielen gekozen. Vaak zet de metselaar het stelkozijn er al in zodat de kozijnen zo vanaf de buitenzijde erin gemonteerd kunnen worden.

Met of zonder aanslag?

   

Zonder aanslag

Kiest u ook voor montage dan hoeft u niet te kiezen daar wij nagenoeg altijd met bouwkundige aanslag monteren. Een bouwkundige aanslag wordt ook wel aanslagrand, neus of lip genoemd. Een kunststof kozijn kan aan de buitenzijde deze rand hebben. De aanslag is 20 cm breed. Op het uiteinde zit rubber. Wat is de functie van een bouwkundige aanslag?

Bij een professionele manier van renoveren of nieuwbouw wordt er eerst een stelkozijn in de dag kant gemonteerd. Het kozijn kan vervolgens vanaf de buitenzijde tussen het stelkozijn gezet worden. De aanslagrand aan de buitenzijde maakt het kozijn daar iets groter, waardoor hij met deze lip achter het stelkozijn blijft zitten. We hebben dan meteen een mooie afwerking. Zie de bovenste situatie op de afbeelding rechts. Tussen het stelkozijn en de muur dient ook altijd een deugdelijke dichting aanwezig te zijn. Over de kopse kant van het stelkozijn kan DPC folie of een stelkozijnrubber aangebracht worden. Als wij stelkozijnen monteren gebruiken we standaard stelkozijnrubber. Bij kozijnen zonder bouwkundige aanslag hoeft geen stelkozijn gemonteerd te worden. Compriband en/of kit kunnen de boel afdichten. Dit is bij doe-het-zelf een veel gekozen manier. Kiest u voor leveren én plaatsen dan spreken we nagenoeg altijd over kozijnen met aanslagrand. Wij monteren namelijk standaard altijd kozijnen op een stelkozijn. Meer info over montage vindt u hier. Zoals ook duidelijk in onze offertes vermeld staat hebben wij altijd de buitenafmetingen nodig voor de productie. Dus de afmetingen inclusief de bouwkundige aanslag. In chalet bouw en renovatie van chalets worden veelal kozijnen met vlak profiel en bouwkundige aanslag toegepast. De aanslagrand laat men dan aan de buitenzijde over de wand heen vallen. Zie het onderste voorbeeld van de afbeelding rechts.

Verdiepte of vlakke tussen- stijlen en tussendorpels?

Tussenstijlen verdiept profiel

Tussenstijlen vlak profiel

Als er gekozen wordt voor een kozijn met verdiept kaderprofiel dan hoeven de tussenstijlen en tussendorpels niet ook per definitie verdiept te zijn. Wat zijn tussenstijlen of tussendorpels en kalven? Wanneer neem ik verdiepte en wanneer vlakke tussenstijlen? Als een kozijn uit meerdere delen bestaat dan zit er een verdeling in. Komt er een verticale stijl tussen ( bijvoorbeeld  bij twee of meer delen naast elkaar) dan noemen we dat een tussenstijl. Komen er delen boven elkaar dat komt daar een “tussendorpel” tussen, ook wel “kalf” genoemd. Tussenstijlen en tussendorpels kunnen ook in vlak of verdiept profiel worden uitgevoerd. Als het kaderprofiel van het kozijn verdiept is dan wil het niet altijd zeggen dat een tussenstijl ook verdiept moet zijn. Wanneer kies ik voor verdiepte en wanneer voor vlakke tussenstijlen of tussendorpels? Dat is een kwestie van smaak. Verdiepte tussenstijlen kunnen heel mooi zijn, maar delen de raampartij visueel. Dat staat in de ene situatie mooi en in de andere niet. Vlakke tussenstijlen kunnen er wat saai uitzien, maar bij kleine vakjes maken verdiepte tussenstijlen het weer erg hokkerig. Mochten de afbeeldingen op de site niet voldoende zijn: In de showroom zijn beide mogelijkheden uitvoerig te bekijken.

 

Prijs van uw kozijnen berekenen

Bereken nu eenvoudig online en vrijblijvend te prijs van uw kunststof kozijnen en/of deuren.
Kies het gewenste model en afmeting en laat u verassen door de bijzonder scherp geprijsde kozijnen van Bardel bouw.